HACCP | SZKOLENIA | DOKUMENTACJA

+48 22 2450625

info@haccponline.pl

Czym jest certyfikacja HACCP?

Certyfikat wdrożenia systemu HACCP jest, najprościej rzecz ujmując, pisemnym potwierdzeniem, że w Twojej firmie został poprawnie wdrożony system HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności – kontroli jakości zdrowotnej w sektorze spożywczym.

Wydanie certyfikatu HACCP poprzedzone jest audytem systemu, którego pozytywne przejście w firmie produkującej, przetwarzającej bądź dystrybuującej żywność, pozwala jej uzyskać potwierdzenie, iż przestrzegane są wszystkie procedury bezpieczeństwa żywności, a ewentualny zakup produktów przez klienta nie wiąże się z ryzykiem.

Certyfikat wdrożenia HACCP nie jest obowiązkowy w przypadku małych producentów lub dystrybutorów, którzy przetwarzają lub sprzedają żywność ale w ostatnich latach nastąpił widoczny wzrost zainteresowania uzyskaniem wiarygodnego potwierdzenia, że oferowane przez nich artykuły spożywcze spełniają określone standardy.

 

Co to jest HACCP?

Co to właściwie jest HACCP? Czym jest z definicji i co oznacza w praktyce? HACCP jest specjalnym systemem Zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności opartym na analizie zagrożeń i wyznaczeniem punktów krytycznych w procesie produkcji, przetwarzania i dystrybuowania żywnością. Samo rozwinięcie skrótu HACCP w polskiej wersji językowej oznacza “Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli”. Certyfikacja HACCP w przedsiębiorstwie pozwala na wyeliminowanie wszystkich nieprawidłowości, związanych z bezpieczeństwem produktów spożywczych, które mogą przyczyniać się do ich nieprzydatności do spożycia.

 Audyt HACCP jest procesem, który ma na celu wprowadzenie odpowiednich standardów w przedsiębiorstwie i obejmuje zarówno wszystkich pracowników, sprzęt jak i zagadnienia techniczne. Pomimo swojego, szerokiego zakresu proces ten nie wymaga wygórowanych poświęceń ze strony firmy, choć czasem może on okazać się dosyć długi. Wszystko zależy od tego, z jakiego poziomu zaczynasz. Decydując się na wprowadzenie systemu HACCP powinieneś wiedzieć, że warunki, w jakich wytwarzasz, przetwarzasz i przechowujesz artykuły spożywcze, na samym początku zostaną poddane szczegółowej analizie i ocenie. Niemniej, w dobie szerzącej się świadomości konsumenckiej, przejście tej drogi w dzisiejszych czasach jest koniecznością.


Korzyści, jakie daje Ci certyfikacja HACCP

Zastanawiasz się, czy warto posiadać certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności HACCP w Twoim przedsiębiorstwie? Oprócz tego, że będziesz mieć pewność, iż system HACCP został wdrożony poprawnie w Twojej firmie, tzn., spełnia wymagania Sanepidu, to uzyskany certyfikat wdrożenia systemu HACCP daje Ci wiele korzyści, które bezpośrednio przekładają się na zyski i pozytywny wizerunek przedsiębiorstwa. Oto kilka najważniejszych zalet:


  • możesz wyeliminować każde, nawet najmniejsze zanieczyszczenie żywności już na samym początku, co z kolei bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie potencjalnych strat oraz nie naraża kogokolwiek na problemy ze zdrowiem, czy też zagrożeniem życia;
  • odpowiednio monitorujesz cały proces na każdym etapie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności, dzięki czemu stale i na bieżąco kontrolujesz jej jakość, zyskując tym wiarygodność w oczach klientów;
  • unikasz ewentualnych problemów podczas dokonywania rutynowej kontroli przez Sanepid, które są przeprowadzane w miejscach, gdzie produkuje się, przetwarza lub sprzedaje żywność;
  • możesz skutecznie ubiegać się o nowe zamówienia, w tym również publiczne, ponieważ certyfikat wdrożenia HACCP jest coraz częściej dokumentem wymaganym.
     

Audyt wdrożenia systemu HACCP to wbrew pozorom Twój sprzymierzeniec, więc nie powinien być traktowany jako zło konieczne, tylko jako szansa, która przyczyni się do rozwoju Twojej firmy oraz zwiększenia zysków. Jeżeli chcesz uniknąć wielu błędów i problemów podczas dokonywania rutynowych kontroli przez Sanepid lub zamierzasz rozpocząć współpracę z kontrahentami, którzy wymagają weryfikacji wdrożenia systemu HACCP przez audytora zewnętrznego, to zdecydowanie warto posiadać certyfikat HACCP.

Znajdź nas także na
Kategorie

Privacy Policy Settings

Scroll to Top