HACCP | SZKOLENIA | DOKUMENTACJA

+48 22 2450625

info@haccponline.pl

Co to jest HACCP i dlaczego każdy restaurator powinien go znać?

Jeśli pracujesz w branży związanej z żywnością, prawdopodobnie natrafiłeś na enigmatyczny skrót HACCP. Co to jest? Mowa o specjalnym systemie obchodzenia się z żywnością. Opiera się na 7 zasadach, których spełnienie prowadzi do stworzenia konkretnych procedur, pomagających bezpiecznie produkować, przechowywać oraz transportować żywność. Ogólnobranżowe zasady mają obowiązkowy charakter, a więc nie tylko warto je znać, …

Co to jest HACCP i dlaczego każdy restaurator powinien go znać? Read More »

7 zasad HACCP – reguły, które musisz znać

Narzucone odgórnie rynkowe reguły mogą utrudniać i komplikować pracę. Mogą też jednak ułatwić wykonywanie obowiązków, pozwalając uniknąć niepotrzebnych problemów. Zasady systemu HACCP zaliczają się do drugiej ze wspomnianych kategorii, dlatego stanowią podstawę dla przedsiębiorstw działających w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Zresztą są nie tyle opcjonalnym wyborem, ile obowiązkowymi zasadami, które powinny wdrożyć firmy, które zajmują …

7 zasad HACCP – reguły, które musisz znać Read More »

Wymogi Sanepidu dla małej gastronomii – co warto wiedzieć?

Mała gastronomia to aktualnie jedna z najszybciej rozwijających się branż. Nic dziwnego, bowiem coraz większa liczba klientów jest zainteresowania smacznym i stosunkowo szybko przygotowywanym jedzeniem. Czym jest mała gastronomia? Co dokładnie oznacza ten termin? Jakie są wymogi Sanepidu dla małej gastronomii? Czym jest mała gastronomia? Mała gastronomia to nic innego jak bar szybkiej obsługi, w …

Wymogi Sanepidu dla małej gastronomii – co warto wiedzieć? Read More »

Bezpieczeństwo żywności i wdrażanie systemu HACCP

Nie ma roku, by niebezpieczne produkty spożywcze nie skutkowały masowym wycofywaniem wyrobów z rynku. To właśnie dlatego tak istotne jest stosowanie przez producentów żywności systemów jakości, które pozwalają zagwarantować bezpieczeństwo produktów spożywczych na wszystkich etapach ich wytwarzania. Czas poznać bezpieczeństwo żywności w praktyce. Co to jest HACCP? HACCP (z ang. Hazard Analysis Critical Control Point) …

Bezpieczeństwo żywności i wdrażanie systemu HACCP Read More »

Jak wdrożyć system HACCP?

Choć na początku wdrażanie HACCP w gastronomii może wydawać się procesem skomplikowanym i wymagającym od przedsiębiorstwa wielu wyrzeczeń, to w konsekwencji wcale nie musi takim być. Niewątpliwie wdrożenie HACCP przyniesie Twojej firmie znaczące korzyści, i będzie to nie tylko spełnienie wymagań kontrolowanych przez Sanepid a wynikających z prawa żywnościowego, ale także korzyści wizerunkowe, czy też …

Jak wdrożyć system HACCP? Read More »

Czym jest certyfikacja HACCP?

Certyfikat wdrożenia systemu HACCP jest, najprościej rzecz ujmując, pisemnym potwierdzeniem, że w Twojej firmie został poprawnie wdrożony system HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności – kontroli jakości zdrowotnej w sektorze spożywczym. Wydanie certyfikatu HACCP poprzedzone jest audytem systemu, którego pozytywne przejście w firmie produkującej, przetwarzającej bądź dystrybuującej żywność, pozwala jej uzyskać potwierdzenie, iż …

Czym jest certyfikacja HACCP? Read More »

Szkolenia HACCP online w gastronomii

Obowiązek dotyczący systematycznego szkolenia w zakresie systemu HACCP i dobrych praktyk (GHP/GMP) pracowników gastronomii Obowiązki dotyczące personelu wykonującego prace związane z przygotowywaniem i serwowaniem żywności wynika z aktualnego prawa żywnościowego, wymagań SANEPIDU i wymagań systemów bezpieczeństwa żywności (ISO 22000, IFS, BRC etc).  Każda osoba, która przygotowuje posiłki (kucharz, pomocnik kucharza), wydaje je klientowi (kelnerzy) lub …

Szkolenia HACCP online w gastronomii Read More »

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.2

HACCP/GHP/GMP kluczem do zminimalizowania ryzyka zakażeń SARS-CoV-2 w stołówkach, restauracjach, sklepach, hurtowniach zakładach spożywczych. W czasach pandemii kluczowe jest aby  zarówno producenci żywności jak również sklepy, hurtownie: przypominały pracownikom w formie szkoleń np. szkoleń Online zasady systemu HACCP w tym GHP tj. zasad higieny osobistej, mycia rąk, obowiązku informowania o złym stanie zdrowia, nie tylko …

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.2 Read More »

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.1

HACCP/GHP/GMP kluczem do zminimalizowania ryzyka zakażeń SARS-CoV-2 w stołówkach, restauracjach, sklepach, hurtowniach zakładach spożywczych. Musimy nauczyć się funkcjonować w nowej korona-rzeczywistości. Lepiej zapobiegać niż leczyć to motto systemu HACCP. Z właściwie funkcjonującym systemem bezpieczeństwa żywności  HACCP/GHP/GMP możemy zminimalizować ryzyko zakażenia potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również …

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.1 Read More »

HACCP w dobie koronawirusa

Weryfikacja systemu HACCP pod kątem Sars-CoV-2 Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 16 maja 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii oraz wytycznymi przeciwepidemicznymi Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2, a także WHO należy zweryfikować …

HACCP w dobie koronawirusa Read More »

Privacy Policy Settings

Scroll to Top