HACCP | SZKOLENIA | DOKUMENTACJA

Co to jest HACCP i dlaczego każdy restaurator powinien go znać?

Jeśli pracujesz w branży związanej z żywnością, prawdopodobnie natrafiłeś na enigmatyczny skrót HACCP. Co to jest? Mowa o specjalnym systemie obchodzenia się z żywnością. Opiera się na 7 zasadach, których spełnienie prowadzi do stworzenia konkretnych procedur, pomagających bezpiecznie produkować, przechowywać oraz transportować żywność. Ogólnobranżowe zasady mają obowiązkowy charakter, a więc nie tylko warto je znać, ale także rozumieć ich ideę i założenia, by wyciągnąć z nich maksimum korzyści dla swojej firmy. System cechuje się skomplikowanym charakterem, składa się z wielu połączonych strategii działania, które wymagają systematycznych przeglądów, a zarazem aktualizacji. W naszym artykule spróbujemy nieco naświetlić założenia HACCP, podpowiedzieć, kto musi o nich pamiętać oraz nakreślić najprostszą drogę do wprowadzenia systemu HACCP we własnej firmie.

Podstawy systemu HACCP

To może nie najbardziej interesujący punkt opisu systemu HACCP, ale warto wiedzieć, co to za skrót. Pochodzi od pierwszych liter angielskich słów Hazard Analysis and Critical Control Points. Wytyczne mają szeroki zakres, ale nie należy pomijać ich w codziennym prowadzeniu biznesu, bo nieprzestrzeganie zasad może skończyć się karami pieniężnymi, poprzedzonymi kontrolą odpowiednich służb. W dużym uogólnieniu system HACCP ma sprawić, że żywność od momentu produkcji surowców, jej produkcji do chwili trafienia do koszyka klienta, pozostanie wolna od zagrożeń chemicznych, mikrobiologicznych, czy też fizycznych. Wiesz już, co to jest system HACCP, ale wciąż możesz zadawać sobie pytanie, czy Cię dotyczy? Tutaj odpowiedź będzie dosyć prosta, zasady systemu HACCP odnoszą się do podmiotów operujących żywnością np. restauracji, sklepów, magazynów oraz firm transportujących artykuły spożywcze.

Poznaj 7 zasad HACCP

  1. Zdefiniowanie zagrożeń, którym trzeba zapobiegać
  2. Sformułowanie krytycznych punktów kontroli
  3. Ustanowienie limitów krytycznych
  4. Stworzenie systemu monitorowania
  5. Określenie działań naprawczych
  6. Ustalenie procedur weryfikacji systemu
  7. Dokumentacja i archiwizacja

Nie wystarczy wiedzieć, co jest HACCP w gastronomii. Oczywiście teoria ma znaczenie, ale najważniejsze pozostaje praktycznie wprowadzenie systemu w życie. Realizacji tego zadania służy siedem specjalnych zasad. Wszystko zaczyna się od stworzenia zespołu, który zdiagnozuje możliwe zagrożenia, a następnie przygotuje działania zapobiegawcze. Wydelegowani pracownicy skupią na krytycznych problemach, tworząc przejrzyste procedury w odpowiedzi na różne problemy. Na koniec zaplanują, w jaki sposób HACCP w Twojej firmie będzie monitorowany oraz aktualizowany. Mówimy o rozbudowanych działaniach, a więc odpowiednie przeszkolenie zespołu przez doświadczonych ekspertów zewnętrznych będzie dobrym pomysłem. Możesz także zacząć od audytu przedsiębiorstwa, zlecając usługę wykwalifikowanych jednostkom. Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami, a przedstawimy szczegóły.

Zalety wdrożenia systemu HACCP

Potrafisz odpowiedzieć już na pytanie, co to jest HACCP w gastronomii, ale dalej zastanawiasz się, czy poza dodatkowymi obowiązkami, system przyniesie praktyczne korzyści? Zalet jest całe mnóstwo! Twoja firma spełni wymagania nakładane przez prawo, a personel będzie bardziej świadomy ciążących na nim obowiązków. Większa dyscyplina przełoży się na poprawę współpracy konkretnych działów przedsiębiorstwa, czego “efektem ubocznym” okaże się spełnienie oczekiwań klientów. Zyskasz wiedzę, jak przeciwdziałać problemom, aby występowały jak najrzadziej. Gdy okaże się jednak, że zagrożeniu nie można zapobiec lub nie można go wyeliminować, można jednak zmniejszyć straty, stosując szczegółowo wcześniej zaplanowane procedury. Dotarłeś do końca krótkiego kompendium wiedzy o tym, co to jest system HACCP. Teraz pozostaje przystąpić do działania i wdrożyć jego założenia w życie. Chętnie pomożemy w tym zadaniu.

Znajdź nas także na
Kategorie
Scroll to Top