HACCP | SZKOLENIA | DOKUMENTACJA

System HACCP – podstawowe pojęcia i definicje

Skrót HACCP pochodzi z języka angielskiego i oznacza Hazard Analysis and Critical Control Points System, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, stworzony w celu ochrony konsumentów już na etapie powstawania żywności. Jego wdrożenie i dobrowolne certyfikowanie przez zakłady produkcyjne jest niezbędne, aby przedsiębiorstwo mogło zgodnie z prawem prowadzić swoją działalność. Co to jest …

System HACCP – podstawowe pojęcia i definicje Read More »

Zasady HACCP i ocena zagrożeń w produkcji żywności

Pod pojęciem HACCP kryje się tak naprawdę system związany z utrzymaniem kontroli i bezpieczeństwa w procesach produkcji żywności. Jest to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który określa procedury, jakim poddawany jest przemysł spożywczy. Aby móc produkować jedzenie, przedsiębiorca zobligowany jest do zgłoszenia swojego biznesu do Sanepidu lub weterynarii w celu wydania decyzji i …

Zasady HACCP i ocena zagrożeń w produkcji żywności Read More »

Co to jest HACCP i dlaczego każdy restaurator powinien go znać?

Jeśli pracujesz w branży związanej z żywnością, prawdopodobnie natrafiłeś na enigmatyczny skrót HACCP. Co to jest? Mowa o specjalnym systemie obchodzenia się z żywnością. Opiera się na 7 zasadach, których spełnienie prowadzi do stworzenia konkretnych procedur, pomagających bezpiecznie produkować, przechowywać oraz transportować żywność. Ogólnobranżowe zasady mają obowiązkowy charakter, a więc nie tylko warto je znać, …

Co to jest HACCP i dlaczego każdy restaurator powinien go znać? Read More »

7 zasad HACCP – reguły, które musisz znać

Narzucone odgórnie rynkowe reguły mogą utrudniać i komplikować pracę. Mogą też jednak ułatwić wykonywanie obowiązków, pozwalając uniknąć niepotrzebnych problemów. Zasady systemu HACCP zaliczają się do drugiej ze wspomnianych kategorii, dlatego stanowią podstawę dla przedsiębiorstw działających w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Zresztą są nie tyle opcjonalnym wyborem, ile obowiązkowymi zasadami, które powinny wdrożyć firmy, które zajmują …

7 zasad HACCP – reguły, które musisz znać Read More »

Wymogi Sanepidu dla małej gastronomii – co warto wiedzieć?

Mała gastronomia to aktualnie jedna z najszybciej rozwijających się branż. Nic dziwnego, bowiem coraz większa liczba klientów jest zainteresowania smacznym i stosunkowo szybko przygotowywanym jedzeniem. Czym jest mała gastronomia? Co dokładnie oznacza ten termin? Jakie są wymogi Sanepidu dla małej gastronomii? Czym jest mała gastronomia? Mała gastronomia to nic innego jak bar szybkiej obsługi, w …

Wymogi Sanepidu dla małej gastronomii – co warto wiedzieć? Read More »

Bezpieczeństwo żywności i wdrażanie systemu HACCP

Nie ma roku, by niebezpieczne produkty spożywcze nie skutkowały masowym wycofywaniem wyrobów z rynku. To właśnie dlatego tak istotne jest stosowanie przez producentów żywności systemów jakości, które pozwalają zagwarantować bezpieczeństwo produktów spożywczych na wszystkich etapach ich wytwarzania. Czas poznać bezpieczeństwo żywności w praktyce. Co to jest HACCP? HACCP (z ang. Hazard Analysis Critical Control Point) …

Bezpieczeństwo żywności i wdrażanie systemu HACCP Read More »

Jak wdrożyć system HACCP?

Choć na początku wdrażanie HACCP w gastronomii może wydawać się procesem skomplikowanym i wymagającym od przedsiębiorstwa wielu wyrzeczeń, to w konsekwencji wcale nie musi takim być. Niewątpliwie wdrożenie HACCP przyniesie Twojej firmie znaczące korzyści, i będzie to nie tylko spełnienie wymagań kontrolowanych przez Sanepid a wynikających z prawa żywnościowego, ale także korzyści wizerunkowe, czy też …

Jak wdrożyć system HACCP? Read More »

Czym jest certyfikacja HACCP?

Certyfikat wdrożenia systemu HACCP jest, najprościej rzecz ujmując, pisemnym potwierdzeniem, że w Twojej firmie został poprawnie wdrożony system HACCP – System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności – kontroli jakości zdrowotnej w sektorze spożywczym. Wydanie certyfikatu HACCP poprzedzone jest audytem systemu, którego pozytywne przejście w firmie produkującej, przetwarzającej bądź dystrybuującej żywność, pozwala jej uzyskać potwierdzenie, iż …

Czym jest certyfikacja HACCP? Read More »

Szkolenia HACCP online w gastronomii

Obowiązek dotyczący systematycznego szkolenia w zakresie systemu HACCP i dobrych praktyk (GHP/GMP) pracowników gastronomii Obowiązki dotyczące personelu wykonującego prace związane z przygotowywaniem i serwowaniem żywności wynika z aktualnego prawa żywnościowego, wymagań SANEPIDU i wymagań systemów bezpieczeństwa żywności (ISO 22000, IFS, BRC etc).  Każda osoba, która przygotowuje posiłki (kucharz, pomocnik kucharza), wydaje je klientowi (kelnerzy) lub …

Szkolenia HACCP online w gastronomii Read More »

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.2

HACCP/GHP/GMP kluczem do zminimalizowania ryzyka zakażeń SARS-CoV-2 w stołówkach, restauracjach, sklepach, hurtowniach zakładach spożywczych. W czasach pandemii kluczowe jest aby  zarówno producenci żywności jak również sklepy, hurtownie: przypominały pracownikom w formie szkoleń np. szkoleń Online zasady systemu HACCP w tym GHP tj. zasad higieny osobistej, mycia rąk, obowiązku informowania o złym stanie zdrowia, nie tylko …

HACCP a SARS-CoV-2 – cz.2 Read More »

Privacy Policy Settings

Scroll to Top